Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rillettes z kaczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 tłusta
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat 2 szt.
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
smalec 20 dag
wino białe wytrawne 100 ml
woda 100 ml

Porada

Zamiast smalcu najlepiej wykorzystać wytopionego tłuszczu z kaczki lub gęsi. Przy obróbce kaczki zachować cały tłuszcz i wszystkie grube kości. Ostrożnie zdejmować skórę - najlepiej aby pozostała nieuszkodzona w całym kawałku.

Przepis i sposób przygotowania na: Rillettes z kaczki

Kroki postępowania

1
W przeddzień kaczkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć na dużej desce – najlepiej plastikowej. Ostrym nożem najlepiej do filetowania odciąć kuper i bezmięsne końcówki skrzydełek – wyrzucić. Naciąć skórę wzdłuż piersi – od szyi do samego końca. Delikatnie i ostrożnie – aby nie uszkodzić – oderwać ją od mięsa, pomagając sobie w razie potrzeby nożem. Odciąć piersi od kości i przełożyć do dużej szklanej miski. Systematycznie dodawać każdy nowy kawałek mięsa. Odciąć udka od korpusu – wyjmując je ze skóry. Ta powinna pozostać w całości. W ten sam sposób potraktować skrzydełka, wyjmując jedynie z luźnej skóry. Odciąć korpus od szyi, szyję oczyścić ze skóry, gruczołów i żył. Przy okazji – systematycznie – oczyszczać z nich mięso i kości zachowując jedynie odkrojony tłuszcz. Kolejność odcinanych rzeczy zależy od naszej tylko wygody – chodzi o to, aby jak najmniej naruszyć skórę (najlepiej wcale). Wszystkie kawałki kości pozostawić.
Krok 1 - Rillettes z kaczki foto
2
Wymieszać w miseczce majeranek, tymianek (można użyć świeżego), posiekany drobno jałowiec, sól - licząc około 1 łyżeczkę soli na 1 kg mięsa - i pieprz. Oprószyć mięso i mocno wetrzeć.
Krok 2 - Rillettes z kaczki foto
3
Ułożyć ciasno z powrotem w misce razem z wykrojonym tłuszczem i kościami, przykryć dokładnie skórą - stroną wewnętrzną do dołu - i wsadzić na noc do lodówki.
Krok 3 - Rillettes z kaczki foto
4
Na drugi dzień obrać i grubo pokroić cebulę.
Krok 4 - Rillettes z kaczki foto
5
Wyjąć mięso z lodówki i przełożyć do ciężkiego rondla z grubym dnem starając się na spodzie ułożyć tłuszcz, kości szyję i skrzydełka, po czym udka i piersi. Dodać pokrojony na duże kawałki smalec, wlać wino i wodę.
Krok 5 - Rillettes z kaczki foto
6
Przykryć ponownie bardzo dokładnie skórą – wciąż stroną wewnętrzną do dołu – i dusić 2 godziny pod szczelnym przykryciem. W momencie braku skóry w całości (gdy się ma do czynienia już z pokrojoną kaczką na przykład – zdjąć z niej skórę tak czy tak i rozłożyć na mięsie) wyciąć okrągły arkusz pergaminu nieco większy od średnicy rondla i przykryć nim całość układając tak, aby brzegi papieru podniesione były do góry na brzegach rondla. I oczywiście przykryć pokrywką. W rondlu powinno być jak najmniej miejsca do odparowania.
Krok 6 - Rillettes z kaczki foto
7
Po tym czasie usunąć skórę i wyrzucić (ewentualnie pergamin). Przykryć i dusić jeszcze 1,5 godziny.
Krok 7 - Rillettes z kaczki foto
8
Mięso będzie samo odchodziło od kości. Wyjąć je i rozdrobnić widelcem, usuwając przy okazji wszystkie kości i kosteczki. Będzie miało to znaczenie przy obieraniu skrzydełek i szyjki.
Krok 8 - Rillettes z kaczki foto
9
Rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do rondla i zebranego w nim tłuszczu,
Krok 9 - Rillettes z kaczki foto
10
Dobrze wymieszać, spróbować i ewentualnie doprawić.
Krok 10 - Rillettes z kaczki foto
11
Przełożyć do miseczek szklanych lub ceramicznych, przykryć arkuszem folii spożywczej i wsadzić do lodówki.
Krok 11 - Rillettes z kaczki foto
12
Po całkowitym stężeniu smarować ulubione pieczywo.
Krok 12 - Rillettes z kaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 26.02.2015 20:10
To musi być pysszne:)
Bernadeta1 26.02.2015 16:41
Jakie tu pyszności u Ciebie
idealme 26.02.2015 15:48
bardzo smaczne!
Ewa104 26.02.2015 15:29
Mniam,wygląda bardzo smacznie.Już czuję ten smak.Pycha!
Renata9 26.02.2015 15:24
Smaczne mięsko do chlebka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak