Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brioche z jabłkami w karmelu

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże 15g
mąka 350g
mleko 150ml
cukier 6 łyżek
masło 80g
żółtko jajek 2
cukier wanilinowy
sól 1/2 łyżeczki

farsz

jabłka 2
cukier 6 łyżek
cynamon Prymat 2-3 łyżki

Lista składników

mleko
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: brioche z jabłkami w karmelu

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru. Odstawić na około 10minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
Krok 1 - brioche z jabłkami w karmelu foto
2
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy(całe opakowanie), sól, żółtka i rozczyn drożdży. Wymieszaj i wyrabiaj na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło wyrabiając nadal ciasto. Około 10minut. Aż masa będzie gładka i nie kleiła się do ręki. Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1,5h.
Krok 2 - brioche z jabłkami w karmelu foto
3
Na patelni rozpuścić 6 łyżek cukru. Ciągle mieszając doprowadzić do powstania karmelu. Następnie dodać 2 potarte jabłka (wcześniej umyte i obrane ze skórki) wraz z sokiem. Dodać cynamon. Prażyć na patelni aż jabłka się rozpadną.
Krok 3 - brioche z jabłkami w karmelu foto
4
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Następnie wycinać szklanką kółka(o średnicy 8cm, może być większa wtedy ciasto będzie wyższe ale może wyjść mniej różyczek).
Krok 4 - brioche z jabłkami w karmelu foto
5
Na każde kółko nakładamy masy jabłkowej i nakładamy je na siebie jak na zdjęciu.
Krok 5 - brioche z jabłkami w karmelu foto
6
Zwijamy w rulon od prawej strony.
Krok 6 - brioche z jabłkami w karmelu foto
7
Rulon przecinamy na pół i układamy w formie. Z ciasta powinno wyjść około 9 większych lub 13 mniejszych rulonów.
Krok 7 - brioche z jabłkami w karmelu foto
8
"różyczki" układamy płaską stroną w formie wyłożonej papierem. Ustawiamy je w równych odstępach. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30minut. Po tym czasie pieczemy 20-25min, 180stopni C. Po wyciągnięciu smarujemy posłodzonym mlekiem.
Krok 8 - brioche z jabłkami w karmelu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DorotaZ 26.02.2015 20:04
Świetnie się prezentują:)
barbara11561 26.02.2015 19:16
świetny pomysł:)
Kolorowa 26.02.2015 18:56
Ale fajne !
mikrusiak 26.02.2015 18:29
ale ładnie :) hm... ślinka cieknie ;P
2milutka 26.02.2015 18:24
wspaniale!!!!
Katarzyna59 26.02.2015 18:22
fantastyczne!!!!
Skotka 26.02.2015 18:20
Piękne, pyszny deser:)
matesko 26.02.2015 17:50
fajny przepis
Malinka 26.02.2015 17:44
Akurat robię kawę, więc poproszę o kilka tych słodkości :)
cukiereczek 26.02.2015 17:01
wspaniale wygląda
Katarzyna/kate1980 26.02.2015 16:56
bardzo apetycznie się prezentuje
Bernadeta1 26.02.2015 16:42
prawdziwe kulinarne arcydzieło
Stenka 26.02.2015 16:01
ładnie wygląda
Agnieszka-87-25 26.02.2015 15:33
śliczności pycha
Renata9 26.02.2015 15:26
Bardzo smaczny deserek :-)
erym 26.02.2015 15:24
piekne sa! cuda!
norweska20 26.02.2015 15:20
zabieram :) chętnie wypróbuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak