Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa metka wieprzowo wołowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 300 g mieso surowe
wołowina 200 g na pieczeń
boczek surowy 100 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
czosnek 2 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka płaska
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
woda 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa metka wieprzowo wołowa

Dziś postanowiłam wziąść się za domową metkę, bo już wszystko się nam przejadło.

Mielimy szynkę wieprzową surową oczywiście, do tego boczek i wołowinę, dodajemy czosnek przecisnięty przez praskę i wszystkie przyprawy.

Mięso wyrabiamy dodając powoli stopniowo wodę,tak przez 15 min, następnie wkładamy do wyparzonych słoików do samej góry i zakręcamy, pasteryzujemy przez 3 dni po 2-3h ja wolę być pewna jakości więc robię to długo.

Mięso trzymamy w lodówce, pilnujemy by nie stało za długo i by pokrywki miały wklęsłe wieczka.

Idealne do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 26.02.2015 19:15
chętnie robię takie przetwory, aby były pod ręką :)
Wafelek2601 26.02.2015 17:59
Musi być pyszna
adelajda 26.02.2015 17:39
Zbieram przepis do wypróbowania :))
fotoviderek 26.02.2015 15:43
Chętnie bym skosztował :)
Agnieszka-87-25 26.02.2015 15:38
idealna do kanapek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak