Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
woda 60 ml
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta

Farsz

orzechy włoskie 200 g
migdały 150 g (mielone)
orzechy laskowe 50 g
jabłko 1 szt.
masło 150 g
cukier puder 130 g
cukier kryształ 1 płaska łyżka
jajko 3 szt.
białko 75 g

Do smaku

Goździki całe Prymat 4 szt.
Cynamon mielony Prymat
laska wanilii 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Pamiętaj, żeby masło dodawane do tarty było w temperaturze pokojowej. Dobrze również zachować odpowiednią kolejność przy łączeniu składników do farszu – pamiętaj, by orzechy najpierw stopniowo dodawać do białka, a nie na odwrót.

Przepis i sposób przygotowania na: Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche: przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jako oraz szczyptę soli i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy dokładnie dno i boki wysmarowanych masłem foremek do tartaletek.

Farsz: jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy pokrojone jabłko, niewielką ilość cukru kryształ, odrobinę wody i karmelizujemy na małym ogniu. Dodajemy 4 goździki, przyprawiamy cynamonem i ziarnami z połowy laski wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania karmelu.
Krok 1 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
2
W misce łączymy pokruszone orzechy włoskie, orzechy laskowe starte migdały, pozostałe masło i wyrabiamy. Masło powinno być ciepłe. Jeżeli będzie twarde, będzie trudno wyrobić masę.
Krok 2 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
3
Następnie wbijamy po kolei 3 jajka, dodajemy 2 duże łyżki cukru pudru i mieszamy.
Krok 3 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
4
W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z resztą cukru pudru. Do ubitych białek dodajemy stopniowo masę z orzechami. Na koniec dodajemy skarmelizowane jabłko i delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
5
Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek wylepionych ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190̊C przez około 20 minut. Na 3-4 minuty przed wyjęciem, przykrywamy tarty folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie.
Krok 5 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto
6
Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Kawałki tarty podajmy posypane na przykład cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 6 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 24: Orzechowa tarta z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:36
Orzechy z jabłkiem są super połączeniem!
Małgorzata92 11.08.2015 10:59
Akurat zaczynają się jabłka, więc jest okazja wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak