Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt przekładany kremem z jabłkami z kompotu

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 7 szt
mąka pszenna 5 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 7 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

margaryna 15 dkg
masło 15 dkg
kompot 1 słoik
budyń waniliowy 2 szt
cukier 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt przekładany kremem z jabłkami z kompotu

Do miski wbijamy białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier.Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka chwilę ubijamy .Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 25/40 cm .Pieczemy około 30 minut 175 st.
W garnku zagotować sok 3/4 litra można dodać sok jabłkowy i 2-3 łyżki cukru . Ugotować budyń ostudzić.
Jabłka z kompotu pokroić w kostkę.
Masło z margaryną ubijamy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Do gotowego kremu dodajemy pokrojone jabłka .Zimny biszkopt przecinamy na 2 blaty smarujemy kremem i przykrywamy drugim biszkoptem .Tak na szybko ciasto z wierzchu posypujemy cukrem pudrem .

POLECAM!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.04.2015 01:08
Prosto i smacznie.
gosia56 26.02.2015 08:19
bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
Róża1 25.02.2015 23:34
fajny przepis :-).
Janina 25.02.2015 16:47
Fajne ciacho;)
mirosława4 25.02.2015 16:03
szybkie i smaczne ciasto
agnieszka214 25.02.2015 15:26
musi byc bardzo fajny w smaku
borgia 25.02.2015 14:53
No i zmuszasz mnie Gosiu do kupienia (ewentualnie ugotowania) tego, czego nie lubię - kompotu znaczy ;). No trudno... kupię. Budyń na kompocie jest fajnym pomysłem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak