Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami i budyniową pianką

5.0
(73)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

pianka budyniowa

białko 5 sztuk
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 16 gram
budyń śmietankowy 2 opakowania
olej 1/2 szklanki

Dodatkowo

wiśnie bez pestek 0,5 kg
mąka 4 łyżki

Porada

Owoce mogą być mrożone lub świeże.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Margarynę posiekać nożem, wymieszać z wszystkimi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( na 60% i na 40%). Ciasto schłodzić w zamrażarce przez 2h.
Następnie większe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przyklepać dłonią.
Ciasto piec 20 min w 180 st. C.
Krok 1 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
2
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo wsypywać budyń, a na końcu wlać olej. Delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
3
Na podpieczony spód (wystudzony) wyłożyć piankę z białek. Na pianę wyłożyć mrożone wiśnie obtoczone w mące. Wiśnie mogą być świeże.
Krok 3 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
4
Na wierzch zetrzeć ciasto na grubych oczkach. Ciasto piec 35 minut w 180 st. C. Piec na złoty kolor.
Smacznego
Krok 4 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak