Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże 65 gram
cukier 2 łyżki
mąka tortowa 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki

Ciasto

mąka tortowa 3,5 szklanki
mleko 1/2 szklanki
masło 50 gram
jajko 3 szt
cukier 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
spirytus 20 ml
sól 1 szczypta

Lukier

cukier puder 6 łyżek
sok z pomarańczy 4 łyżki

Dodatkowo

olej rzepakowy 1 litr
konfitura z płatków róży 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM

Kroki postępowania

1
Do miski dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier,mąkę i letnie mleko wszystko razem lekko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
2
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę wraz ze szczyptą soli,roztrzepane jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym,spirytus oraz letnie mleko i zagniatamy wstępnie ciasto.Teraz do ciasta dodajemy porcjami roztopione masło i dalej zagniatamy ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 2 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
3
Ciasto przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę lub matę wysypaną odrobiną mąki i ponownie zagniatamy.
Krok 3 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
4
Rozkładamy ciasto równomiernie na grubość około 4 cm i dzielimy na mniej więcej jednakowe kawałki na każdy kawałek ciasta nakładamy nadzienie zlepiamy i formujemy okrągłe pączki.
Krok 4 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
5
Pączki zostawiamy na około 15 minut aby jeszcze trochę podrosły.
Krok 5 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto
6
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy pączki na rumiano z obu stron gotowe układamy na ręcznikach papierowych aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Teraz robimy lukier który nie powinien być zbyt gęsty ucieramy cukier puder z sokiem pomarańczowym na gładką masę i nakładamy na jeszcze lekko ciepłe pączki dodatkowo pączki możemy jeszcze dowolnie udekorować.
Krok 6 - PĄCZKI Z NADZIENIEM RÓŻANYM I POMARAŃCZOWYM LUKREM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.06.2016 22:17
świetne pączki
bestia1155
bestia1155 11.10.2015 00:00
smakowite pączki
kate.500 24.02.2015 20:33
pieknie wygladaja
barbara11561 24.02.2015 16:56
pysznie wyglądają,bardzo lubię domowe pączki:)
Janina 24.02.2015 16:32
Najlepsze domowe pączusie;)
Joannasz3190 24.02.2015 14:50
Pyszności :)
halina17 24.02.2015 14:42
Dobre pączki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak