Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 60 dag
pieczarki 60 dag
migdały blanszowane 5 dag
masło 5 dag
olej 6 łyżek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
natka pietruszki 1 mały pęczek
marchewka 1 szt.
rzodkiew biała 15 cm
cebula 1 średnia
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki
mąka 1 czubata łyżka
bulion drobiowy 500 ml
wino czerwone wytrawne 100 ml

Porada

Zdjęcia wkleiłam z pierwszego podejścia... dlatego muszę wytłumaczyć. Wątróbkę i pieczarki proszę pokroić na większe części - dużo lepiej się sprawdzają. Tak więc proszę nie patrzeć na małe kawałki. Większe lepiej smakują i naprawdę lepiej wyglądają.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Wątróbki umyć, oczyścić z resztek tłuszczu i żył, pokroić. Mały kawałek pozostawić w całości, większy przekroić na pół. Pieczarki oczyścić i pokroić w dużą kostkę lub ewentualnie na ćwiartki lub połówki - w zależności od wielkości (tak polecam). Natkę umyć, osuszyć i pokroić. Warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Rozgrzać 3 łyżki oleju na dużej patelni. Wrzucić pieczarki i smażyć chwilę do momentu, aż odparuje cały płyn, mieszając od czasu do czasu. Nie przysmażać.
Krok 1 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
2
Dodać wątróbkę, wymieszać i chwilę podsmażyć, aby straciła swoją surowiznę.
Krok 2 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
3
Migdały grubo posiekać.
Krok 3 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
4
Dodać do wątróbki i wymieszać. Przykryć i dusić około 5-10 minut do miękkości
Krok 4 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
5
Odkryć, dodać garść natki, i mieszając smażyć ze 2 minuty. Zdjąć z ognia.
Krok 5 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
6
W międzyczasie w rondlu rozgrzać resztę oleju, dodając masło. Wrzucić marchewkę, rzodkiew i cebulę. Wymieszać. przykryć i dusić aż zmiękną - około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie rumienić - mam na myśli przede wszystkim cebulę.
Krok 6 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
7
Dodać przecier pomidorowy, wymieszać podsmażając, po czym oprószyć mąką.
Krok 7 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
8
Wymieszać ponownie i wlać bulion. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Wlać wino i znów zagotować.
Krok 8 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
9
Dodać wątróbkę z pieczarkami, wymieszać i gotować, aż całość zgęstnieje - na niewielkim ogniu.
Krok 9 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto
10
Rozłożyć do miseczek lub na talerze, posypać resztą posiekanej natki pietruszki i podawać. Najlepiej ze świeżym pieczywem.
Krok 10 - Wątróbka drobiowa z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 18.04.2015 08:08
pyszna wątróbka
marcia7 24.02.2015 12:13
niezwykle apetycznie wygląda jak na wątróbkę
Czyki 24.02.2015 10:46
Super pomysł:)smacznie u Ciebie.
mysza75 24.02.2015 10:41
fajne smaki z pieczarkami
RenataZ-et 24.02.2015 10:12
bardzo lubię wątróbkę, więc to coś dla mnie!
pestka 24.02.2015 09:33
bardzo smaczny obiad
kasiaw 24.02.2015 09:04
bardzo apetyczne
Futka 24.02.2015 08:16
Smakowita i aromatyczna wątróbka :)
Renata9 24.02.2015 07:49
Smaczne jedzonko
olkaaa 24.02.2015 07:28
fajny pomysł
erym 23.02.2015 23:09
apetycznie, dla mnie bomba!
jola91 23.02.2015 23:08
Bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak