Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem

5.0
(73)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
woda 60 ml
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta

Farsz

wędzony boczek 250 g
szpinak świeży 150 g
cebula 3 szt.
jajko 3 szt.
mleko 200 ml
śmietana 200 ml (36%)
pomidory suszone Smak kilka szt.
oliwa

Do smaku

Pieprz biały mielony Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto kruche: przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i szybko wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dokładnie dno i boki wysmarowanej masłem formy i ponownie wkładamy do lodówki.
Gdy piekarnik będzie nagrzany do 190°C, wyjmujemy formę z ciastem i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię aluminiowa lub papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy równomiernie suchą fasolę lub groch. Dzięki temu spód nie będzie się podnosił w trakcie pieczenia.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury na około 25 minut. Na 5 minut przed wyjęciem usuwamy folię lub papier wraz z fasolą i kontynuujemy pieczenie.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
2
Farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na nim posiekaną w piórka cebulę. Przyprawiamy białym pieprzem, solą ziołową oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
3
Dodajemy pokrojony w niewielką kostkę boczek i chwilę smażymy. W razie potrzeby można dodać olej lub oliwę.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
4
Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę szpinaku, chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając, przyprawiamy solą oraz pieprzem czarnym, a następnie przekładamy na sitko do odsączenia. To samo robimy z drugą połową szpinaku.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
5
Przygotowujemy masę śmietanowo-jajeczną: Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy mleko, śmietanę, odrobinę soli oraz pieprzu białego. Mieszamy na jednolitą masę.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
6
Odsączony szpinak mieszamy z boczkiem oraz cebulą oraz ½ masy śmietanowo-jajecznej.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
7
Farsz wykładamy równomiernie na podpieczone kruche ciasto. Następnie stopniowo zalewamy go pozostałą masą jajeczno-śmietanową. Pomidory suszone kroimy w cienkie plastry i dekorujemy nimi wierzch.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto
8
Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190̊C. Tartę możemy podawać na gorąco lub na zimno.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 21 Quiche ze szpinakiem i boczkiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgosia Ogonek
Małgosia Ogonek 03.12.2015 17:02
Zrobiłam dziś na obiad. Było na prawdę pysznie :) Mąż zachwycony :)
Gosia Nowicka
Gosia Nowicka 01.10.2015 16:52
Zrobilam!!! Wyszlo przepyszne, a dodam,ze jestem kulinarnym antytalentem :) Teraz to moja specjalnosc! ;p
Doradca Smaku 03.03.2015 14:44
@Lenka31, rzeczywiście, w składnikach wkradła się literówka. Do przepisu konieczne jest dodanie 250 g mąki.
2milutka 02.03.2015 17:26
ja sądzę że błąd,pewnie powinno być 250 g
bartekk 25.02.2015 17:08
fajnie wyglada
Lenka31 24.02.2015 17:26
Nie jestem ekspertem, ale na pewno do ciasta kruchego tylko 25g mąki??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak