Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostre żeberka

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg

Marynata

olej 100 ml
sos sojowy 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyzka
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 op
musztarda 1/2 łyżki

Porada

Im dłużej marynujemy żeberka, tym są smaczniejsze,a mięsko mięciutkie.. Tak przyrządzone żeberka możemy piec w piekarniku lub grillować,oba sposoby są smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Ostre żeberka

Do miseczki wlać olej, dodać musztardę, dobrze wymieszać.Następnie dodać opakowanie przyprawy do wieprzowiny oraz pozostałe składniki marynaty.Mieszać do chwili połączenia się składników.
Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe porcje.
Każdy kawałek wkładać do marynaty i ułożyć żeberka w większym naczyniu,dokładnie wymieszać ,przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki..Następnego dnia żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 50 minut w tem. 180 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.03.2015 17:05
Jemy żeberka, bo je lubimy:)
Alex_M 09.03.2015 12:42
pyszności! :)
Ewa104 25.02.2015 09:48
Ostatnio niemal nie jadam żeberek ze względu na dietę,ale z sosem sojowym i octem balsamicznym są super.Fajnie kruszeją w takiej marynacie.Mniam!
kloruś 24.02.2015 09:16
chętnie bym skosztowała
barbara11561 23.02.2015 22:43
ależ pysznie wyglądają:)
anemon 23.02.2015 19:17
Bardzo apetyczny pomysł na żeberka.
Beatris 23.02.2015 15:22
Apetyczne żeberka :)
Renata9 23.02.2015 15:20
Fajne żeberka
Grazyna0211 23.02.2015 15:13
lubię żeberka zwłaszcza na ostro

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak