Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa gulaszowa

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zupę

cebula 3-4 szt
marchewka 3 szt
papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryczka chili 1/2 szt
ziemniaki 4-5 szt
seler naciowy 3 łodygi
ząbki czosnku 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Kminek mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
olej 1 łyżka
pomidory krojone z puszki 1 puszka

Składniki na marynatę

mięso wieprzowe bez kości 500 g
mięso wołowe bez kości 300 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
olej 1-2 łyżki

Dodatkowo

natka pietruszki
bulion na żeberkach 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa gulaszowa

Kroki postępowania

1
Przygotowanie marynaty:
Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy i olej, wrzucamy mięso i dobrze mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godziną, a najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Zupa gulaszowa foto
2
Przygotowanie zupy:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę (obraną), selera naciowego i papryki kroimy w plasterki. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy mięso i smażymy aż się ładnie zarumieni. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy marchewkę i gotujemy dalej.
Krok 2 - Zupa gulaszowa foto
3
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, selera naciowego, papryki chili i czosnek. Gotujemy przez 15 minut i dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat. Dusimy ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem i kminkiem.
Zupę gulaszową podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną natką pietruszki.

Smacznego!
Krok 3 - Zupa gulaszowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 12.12.2016 12:35
smaczna zupa
pestka 06.09.2016 07:26
smaczny obiad
Ewa104 25.02.2015 09:49
Baaaardzo lubię takie zupy,zwłaszcza na taka porę roku.
R'n'G Kitchen 23.02.2015 22:16
Kocham tę zupę :D
ada.la 23.02.2015 20:44
pyszna zupka
wyattearp 23.02.2015 19:41
smacznie wygląda
barbara11561 23.02.2015 18:52
lubię taką zupę gulaszową_pyszna
ania2610 23.02.2015 18:23
bardzo lubię takie jedzonko
Jadwiga/Jaga85 23.02.2015 17:53
Jak zawsze pięknie i smacznie!
cukiereczek 23.02.2015 17:12
pyszna,sycąca,rozgrzewająca
Katarzyna/kate1980 23.02.2015 16:17
apetycznie wygląda
gosia1988 23.02.2015 15:54
pyszności taka zupa
kornelcia 23.02.2015 15:23
bardzo lubię
Futka 23.02.2015 14:57
Prezentuje się niezwykle apetycznie :) Wspaniała, smaczna i aromatyczna zupa :)
Agnieszka-87-25 23.02.2015 14:36
pyszny kociołek
matesko 23.02.2015 14:25
lubię taką
joanna43 23.02.2015 13:57
cudowne danie i jakie piękne zdjęcia
2milutka 23.02.2015 13:43
wow co za pysznosci!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak