Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarteletki z ricottą i truskawkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 20 dag
cukier puder 8,5 dag
migdały 5,5 dag
masło zimne 11,5 dag
żółtko jajek 1 szt.
mleko 1 łyżka
tłuszcz do formy

Nadzienie

ser ricotta 25 dag
miód płynny 3-4 łyżki
truskawki świeże 25 dag
mięta do dekoracji

Porada

Migdały trzeba zmielić lub użyć gotowych mielonych. Ricotta najlepiej się rozciera gdy jest w temperaturze pokojowej. Truskawki koniecznie wybrać najładniejsze - muszą być piękne, jędrne i dojrzałe.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarteletki z ricottą i truskawkami

Kroki postępowania

1
Migdały zmielić. Mąkę przesiać do miski robota (z plastikowym nożem lub końcówką do siekania ciasta kruchego) i wymieszać z cukrem pudrem i migdałami.
Krok 1 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
2
Dodać masło pokrojone na małe kawałki i posiekać na kruszonkę.
Krok 2 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
3
Dodać żółtko i mleko i połączyć.
Krok 3 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
4
Wyjąć z miski, owinąć w folię spożywczą i spłaszczyć na grubość około 2 cm. Wsadzić do lodówki na minimum 30 minut (do 3 dni).
Krok 4 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
5
Przygotować formę do muffinek i natłuścić. Nagrzać piekarnik do 200°C. Schłodzone ciasto podzielić na 12 części. Uformować kule i wsadzić pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej (tej, którą było owinięte ciasto na przykład). Rozwałkować (oprószając dodatkowo mąką) na grubość 5 mm lub zgnieść - idealnie nadaje się do tego przyrząd do dzielenia ciasta w formie niedużej blaszki z podziałką, lub po prostu mały rondelek, którego dnem rozpłaszcza się świetnie.
Krok 5 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
6
Okrągłą foremką wyciąć krążki średnicy 8 cm...
Krok 6 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
7
...wyłożyć foremki do muffinek, spody nakłuć widelcem.
Krok 7 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
8
Przykryć kawałkami folii aluminiowej i obciążyć suchą fasolą. Resztki ciasta można zagnieść i wyłożyć natłuszczone foremki do tarteletek, bądź wyciąć ciasteczka. Piec na biało 20 minut, po czym usunąć folię z fasolą i piec jeszcze 5 minut na złoto. Ciasteczka piec około 10-15 minut bez przykrywania (znikną szybko). Wyjąć formę z piekarnika, odłożyć na 2-3 minuty, po czym bardzo delikatnie wyjąć ciasto z foremek - powinno już stwardnieć na tyle, aby nie było z tym żadnych problemów. Wystudzić całkowicie.
Krok 8 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
9
Opłukać truskawki i delikatnie osuszyć. Wymieszać ricottę z miodem na gładki krem. Dobrze, gdy ricotta pobędzie trochę w temperaturze pokojowej - łatwiej się rozetrze.
Krok 9 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
10
Rozłożyć krem do upieczonych tarteletek.
Krok 10 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
11
Owoce oczyścić z szypułek i pokroić wzdłuż na plasterki. Rozłożyć na kremie.
Krok 11 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto
12
Ozdobić ewentualnie listeczkami mięty.
Krok 12 - Tarteletki z ricottą i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.02.2016 19:28
Wyglądają pięknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak