Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :)

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 g
masło 100 g

Pianka serowa

serek homogenizowany 600 g
serek homogenizowany waniliowy 600 g
cukier puder 150 g
masło 150 g
galaretka agrestowa 1 szt
galaretka wiśniowa 1 szt
galaretka pomarańczowa 1 szt
gorąca woda 900 ml

Wierzch

galaretka cytrynowa 1 szt
brzoskwinie w puszce 3-4 połówki
gorąca woda 2 szklanki

Porada

U mnie oba serki były z wiaderka z tym, że jeden naturalny, a drugi waniliowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :)

Kroki postępowania

1
Do trzech wysokich szklanek nalać po 300 ml wrzątku i w każdej rozpuścić po jednej galaretce. Ostudzić.
Krok 1 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
2
Herbatniki (u mnie ciemne) rozdrobnić na pył i połączyć ze stopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i dno wyłożyć ciastkami. Schować do lodówki.
Krok 2 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
3
Cukier zmiksować z jajami i połączyć z serami.
Krok 3 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
4
Następnie gotowy ser podzielić na 3 równe części. Do pierwszej wlać galaretkę (kolejność wedle upodobań), zmiksować.
Krok 4 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
5
Gotową przelać na ciasteczkowy spód i schować do lodówki, by pianka serowa stężała.
Krok 5 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
6
Podobnie postąpić z druga i trzecią galaretką. Za każdym razem ważne jest to, by piankę serową wylewać na wcześniej mocno stężałą warstwę.
Krok 6 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
7
Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, ostudzić.
Krok 7 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto
8
Na górnej warstwie dowolnie poukładać brzoskwinie (u mnie kwiaty) i zalać cytrynową, tężejącą galaretką. Ciasto na noc schować do lodówki.
Krok 8 - Kolorowo i lekko, czyli sernik na zimno z brzoskwiniami :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Krawczynska
Marta Krawczynska 25.09.2015 17:59
a ile tych jajek do tego cukru??
norweska20 28.02.2015 23:23
apetyczny ten serniczek
Alex_M 24.02.2015 11:37
fajny deser :)
Małgorzata Pin 24.02.2015 09:18
Robię podobny i wiem że jest przepyszny.
Mniam 23.02.2015 21:40
Smaczny i lekki serniczek.
irenka 23.02.2015 19:56
ale śliczny serniczek,zjadłabym kawałeczek
wyattearp 23.02.2015 19:42
jaki kolorowy :)
barbara11561 23.02.2015 18:56
przepyszny deser-lubię takie serniczki:)
ania2610 23.02.2015 18:26
wspomnienie lata, tak lekko i kolorowo!
Zdzisław 23.02.2015 18:15
takie słodkości lubię
Janina 23.02.2015 16:51
Pyszności;)
Katarzyna/kate1980 23.02.2015 16:17
super pomysł na kolorowy torcik
mirosława4 23.02.2015 15:48
bardzo lubię szczególnie latem
Renata9 23.02.2015 15:24
Piękny i na pewno bardzo smaczny serniczek :-)
Agnieszka-87-25 23.02.2015 14:36
uwielbiam takie
adelajda 23.02.2015 14:04
lubie serniki na zimno
Monika-twin 23.02.2015 14:02
PIEKNY SERNIK.
Mietek z20 23.02.2015 13:51
Wow rewelacyjnie wygląda :)
Milka100 23.02.2015 13:43
smaczny placek:)
as28 23.02.2015 13:28
fajny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak