Pasta z wątróbki z duszonymi jabłkami

Pasta z wątróbki z duszonymi jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łyżeczka żelatyny

  • kostki masła

    1\\3
  • wątróbki drobiowej

    40dag
  • szklanki śmietany

    1\\2
  • Pęczka majeranku

    1\\2
  • cebule

    3
  • pęczek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • sok jabłkowy

    kilka łyżek
  • jabłka

    2 czerwone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody.Wątróbkę oczyścić z błonek i żyłek,umyć,osuszyć.Masło rozpuścić na dużej patelni,włożyć wątróbkę i dusić 6 minut.Wątróbka nie powinna być zbytnio przysmażona.Doprawić solą i pieprzem i zmiksować ze śmietaną i majerankiem. Sos jabłkowy podgrzać.Żelatynę rozpuścić w gorącym soku i dodać do masy wątróbkowej.Przetrzeć przez sito i przyprawić octem jabłkowym,solą i pieprzem. Włożyć do foremek i wstawić do lodówki co najmniej na 6 godzin.Cebule obrać z łupin,pokroić w cienkie paski.Jabłka umyć,wyciąć gniazda nasienne,miąższ pokroić w kostkę.Cebule podsmażyć na oleju,dodać jabłka i dusić 2 minuty.Zgasić bulionem,przyprawić solą i pieprzem.Dodać posiekaną natkę pietruszki i ostudzić.Mieszankę jabłkowo-cebulową podawać z pastą z wątróbki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat