Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kaczorek w kąpieli

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy (tortownica 21cm)

jajko 6 sztuk
mąka 1,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Biszkopt cytrynowy

jajko 3 sztuki
mąka 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

Krem waniliowy

mleko 400 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
masło miękkie 250 gram

Krem maślany

margaryna 250 gram
cukier puder 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Poncz

cytryna 1,5 sztuki
woda 1,5 szklanki
cukier 2 łyżki

Konfitura jezynowa

jeżyny 1 szklanka
cukier 2 łyżki

Dodatki

masa cukrowa 750 gram
gliceryna 8 kropli
barwnik spożywczy do ciast

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kaczorek w kąpieli

Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i kakao do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Możemy też podzielić ciasto na pół i upiec osobno. Biszkopt cytrynowy: białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Dosypujemy stopniowo przesianą mąkę do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Budyń rozprowadzamy z żółtkami w 1/2 szkl mleka. Resztę gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy budyń na talerz aby wystygł. Miękkie masło ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu. Poncz: cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Przelewamy przez sito, zostawiamy do wystudzenia. Krem maślany: miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Konfitura jeżynowa: owoce podsmażamy z cukrem do odparowania nadmiaru wody. Biszkopty układamy tak, aby cytrynowy bł w środku. Każdy dobrze nasączamy, smarujemy konfiturą oraz kremem. Górny tylko obficie nasączamy. Całość smarujemy masa maślaną. wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy odpowiednio masą cukrową. Z gliceryny robimy kropelki wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 17.07.2015 12:05
każde dziecko ucieszy się z takiego tortu i chętnie zje :)
sammakko 09.07.2015 23:17
Dziękuję :)
ada.la 09.07.2015 10:54
masz talent

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak