Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 600 g
mąka żytnia 200 g
drożdże świeże 16 g
oliwa 4 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 3 łyżeczki
woda ciepła 500 ml

Dodatki

słonecznik łuskany 4 łyżki
cebula 1-2 szt
masło 1-2 łyżki

Porada

Maka żytnia użyta do wypieku to typ 720.

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :)

Kroki postępowania

1
Drożdże zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia.
Krok 1 - Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :) foto
2
Następnie dać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. W tym czasie na maśle usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 2 - Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :) foto
3
Następnie do zaczynu wlać resztę ciepłej wody, wsypać obie mąki, sól, ziarna i olej, połączyć ze sobą.
Krok 3 - Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :) foto
4
Na końcu dodać ostudzoną cebulkę i wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 90 min w ciepłe miejsce, by podwoiło swoja objętość.
Krok 4 - Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :) foto
5
Gdy ciasto będzie gotowe uformować dwa bochenki, przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i ponacinać chlebki. Odstawić jeszcze na kwadrans.
Krok 5 - Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :) foto
6
Napuszone chlebki posmarować wodą i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 90 min.
Krok 6 - Smaczny, bo domowy, czyli chlebek ze smażoną cebulką i słonecznikiem :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 24.02.2015 11:42
dobry chlebek :)
Alex_M 24.02.2015 11:41
też wyjdzie :) ewentualnie skoryguj ilość wody
IwonaDD 23.02.2015 13:57
pysznie wygląda
iziona 23.02.2015 12:35
Domowy jest najlepszy i z dodatkami czy bez zawsze wychodzi pyszny :)
Habibi 23.02.2015 11:49
ulubiony chlebek mojego syna, kiedy miał 3-4 lata jadał tylko cebulowy :)
monika141 23.02.2015 11:29
fajny chlebek ,muszę wypróbować przepis
kloruś 23.02.2015 10:35
wygląda smakowicie!
Wafelek2601 23.02.2015 09:14
Nie ma jak domowy chlebek
Natalia40 23.02.2015 08:42
Oj zjadłabym taki
Skotka 23.02.2015 08:28
Bardzo dobry chleb, robiłam z cebulą tylko bez słonecznika
Magula 23.02.2015 07:22
mniam super przepis
Michał2 22.02.2015 23:49
Domowy górą
ben-ka 22.02.2015 23:09
Jak domowy, to ja się piszę na kromeczkę.
fotoviderek 22.02.2015 23:08
Przepyszny chlebek :)
norweska20 22.02.2015 22:49
domowy i z takimi dodatkami - pycha
Malinka 22.02.2015 22:17
Myślę, że tak, choć pewnie będzie nieco inny w smaku, bo też mąka jest zdecydowanie inna. Może spróbuj najpierw z połowy porcji... :)
Milka100 22.02.2015 22:13
pyszny jest taki chlebek
Asik32 22.02.2015 22:08
Smaczne dodatki w tym chlebku:-)
jola91 22.02.2015 22:05
A z dodatkiem żytniej typu 2000 też wyjdzie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak