Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z grzybów leśnych
Leczo z grzybów leśnych to świetny sposób na wykorzystanie bogactwa z grzybobrania. Łączymy je z cebulą oraz pomidorami. Aby leczo miało lepszy smak i aromat, polecam doprawić je cząbrem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Grzyby leśne należy dobrze oczyścić, można je obmyć, ale nie moczyć długo w wodzie. Pokroić w grube plastry i przesmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Cebule pokroić w piórka. Do grzybów dodać cebulę i stale mieszając przesmażyć razem, aż się cebula zeszkli. Dodać pomidory i smażyć razem ok. 10 minut. W razie potrzeby dodać bulion i doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Do gotowej potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z pieczywem, bądź ziemniakami.