Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza słonik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna razowa 500 gram
mleko 1 szklanka
drożdże 50 gram
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
olej 3 łyżki

Dodatki

udko z kurczaka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
kukurydza w puszce 4 łyżki
cebula 1 sztuka
pieczarki 4 sztuki
pesto 1 łyżeczka
ser żółty 100 gram
Goździki całe Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza słonik

Kroki postępowania

1
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, jajko w pokojowej temperaturze oraz sól. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy go do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ugotowane udko obieramy z mięsa. Paprykę, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dwa większe kawałki papryki zostawiamy na uszy. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy z niego postać słonia. Zaczynamy od brzucha. Odrywamy 1/3 część ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy dużego talerza. Układamy je na środku blachy z piekarnika. Z malutkiego kawałka robimy ogonek. Z pozostałego ciasta odrywamy znów 1/3, również wałkujemy na kształt koła. Układamy na nim wybrane dodatki i formujemy głowę. Z kolejnej 1/3 części ciasta formujemy trąbę. Wałkujemy podłużne, nakładamy dodatki i zwijamy. Przyklejamy do głowy słonia.
Krok 1 - Pizza słonik  foto
2
Pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy nakładamy dodatki i formujemy nogi. Przyklejamy do tułowia. Na końcu każdej układamy po 3 ziarenka kukurydzy. Z pieczarek robimy oczy, przytwierdzamy je goździkami.
Krok 2 - Pizza słonik  foto
3
Środek słonia czyli brzuch smarujemy pesto.
Krok 3 - Pizza słonik  foto
4
Na czubku głowy układamy cienkie kawałki mięsa imitujące włosy. Po bokach przytwierdzamy uszy. Równomiernie rozkładamy pozostałe składniki, posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Pizza słonik  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 07.07.2015 11:15
Dziękuję :) Robiłam tą pizzę z moją chrześnicą ;)
Ania84 08.03.2015 20:17
oryginalny pomysl

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak