Przepis i sposób przygotowania na: Pączki na orkiszu i maślance Zewy
Kroki postępowania
W rondelku stopić masło i przestudzić.
W drugim garnku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru.
Zamieszać i zostawić pod przykryciem aby zaczyn urósł.
W misce robota z końcówką do ubijania piany ubić jajka i żółtka z obydwoma cukrami na puch.
Następnie dodać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Gdy ładnie podwoi objętość dzielić ciasto na porcje, zrobić placek, nałożyć na środek porcję marmolady i zawinąć tak pączki aby marmolada była całkowicie zakryta.
Gotowe pączki zostawić do wyrośnięcia.
Utrzeć lukier.
Lekko przestudzone maczać w lukrze ( jedną stronę ), układać na talerzu i posypać maczkiem.