Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Retro

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto z jabłkami

mąka pszenna 2 szklanki
jaja 4
cukier kryształ 3 łyżki
orzechy siekane 1,5 szklanka
olej 0,5 szklanka
jabłka 5
kakao 1,5 łyżeczka
cukier kryształ 0,5 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śliwki suszone 15 dag

Ciasto kruche

masło 125 gram
cukier puder 0,5 szklanka
jajko 1
kwaśna śmietana 100 gram
mąka pszenna 3 szklanki
ocet 1 łyżeczka
sól szczypta
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczka

Masa

żółtko jajek 3
cukier kryształ 4 łyżki
mleko 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 250 dag
jogurt wiśniowy 130 gram
jogurt truskawkowy 130 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Płytki kruche można napączować . Ja użyłam do tego wody z cukrem wanilinowym .

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Retro

Kroki postępowania

1
Najpierw nalezy przygotować składniki na ciasto "ciemne" .
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy drobno posiekać. Śliwki suszone oczyścic z pestek a potem pokroić w kostkę. Owoce zasypać połową szklanki cukru, a także zalać olejem. Wymieszać delikatnie i odstawić na jakies 2 godziny.
Krok 1 - Ciasto Retro foto
2
Ciasto kruche:
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puch. Dalej ucierając dodać jajko. Śmietanę wymieszać z octem, dodać sodę. Zmiksować to z "masą maślaną" . Miksować, powoli dodawać mąkę. Gładkie i plastyczne ciasto wyrobić na stolnicy. Podzielić na 3 części i odstawić do lodówki .Brytwanne wyłożyc papierem do pieczenia. Każdą "płytkę" piec w nagrzanym piekarniku przez jakieś 12 minut.
Krok 2 - Ciasto Retro foto
3
Ciasto ciemne :
Białka ubic na sztywno z 3 łyżkami cukru. Dodać 1 żółtko. [Pozostałe żółtka wykorzystane zostaną do masy], mąkę, sodę , kakao a także odstawioną "masę jabłkową". Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto na brytwannę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min.
Krok 3 - Ciasto Retro foto
4
Masa:
Z mleka, żółtek , cukru i mąk przygotować budyń. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki wody, mieszać aż wystygnie. Margarynę ucierać . Dodawać stopniowo budyń i cześć żelatyny. Na końcu dodać jogurty (2 małe albo jeden duży).
Krok 4 - Ciasto Retro foto
5
Ułożenie ciasta od dołu :
Ciasto kruche*. Masa*. Ciasto jabłkowe;*. Masa;*. Ciasto kruche;*.Masa;* Wierzch obsypać ciastem kruchym o róznych kawałkach .

Smacznego !
Krok 5 - Ciasto Retro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.03.2015 21:58
te ciasta to masz "MISTRZOSTWO ŚWIATA", rewelacja
Wiesława1 22.02.2015 18:52
świetny deser
Justi2401 22.02.2015 15:18
Bardzo apetycznie się prezentuje ;)
mirosława4 22.02.2015 14:04
apetyczne :)
jagoda5913 22.02.2015 11:16
Super ciasto
R'n'G Kitchen 22.02.2015 10:45
Pyyyycha! Cudo! Mniam! :D
Krzysztof15 22.02.2015 10:33
pyszne ciacho
Krystyna32 22.02.2015 09:33
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 22.02.2015 09:27
super pychota
Ewelina1991 22.02.2015 09:26
super słodkości
Zdzisław 22.02.2015 08:44
takie słodkości bardzo lubię
adelajda 22.02.2015 08:40
wygląda pysznie
Michał2 21.02.2015 23:36
Pyszne ciasto
ada.la 21.02.2015 23:27
fajne siasteczko
Iwusia 21.02.2015 23:21
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak