Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik pigwowo-pomarańczowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód tortownicy o średnicy 29cm

masło 82% 120 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna 2 szklanki czasami 2,5 szklanki
cukier puder 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

masa serowa

ser biały 0,5 kg gęsty do serników
jajko 2 sztuki + białko od ciasta
cukier 0,5 szklanki
margaryna 125 gram
sok z pigwy 50 ml lub nalewka
pigwa 50 gram skórki kandyzowanej
skórka pomarańczowa 50 gram
budyń waniliowy 1 opakowanie

Porada

Ja do zrobienia dekoracji użyłam specjalnego wałka, który robi ozdobna krateczkę, ale spokojnie można użyć pasków lub wyciąć z foremek od ciasta np. serduszka i położyć na wierzch sernika.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pigwowo-pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.
Sprawdzamy przykładając naszą formę na ciasto czy nam wystarczy rozwałkowanego ciasta.
Ciasto kładziemy do ceramicznej formy wysmarowanej tłuszczem. Dociskamy boki i dno ciastem, a nadmiar na rantach ścinam dociskając wałkiem o rant. Nakłuwam ciasto w formie widelcem i wstawiam do lodówki. Pozostałe ciasto pozostaw do dekoracji na wierzch sernika.
Krok 1 - Sernik pigwowo-pomarańczowy foto
2
W tym samym czasie ubijam jajka z cukrem dodając miękka margarynę. Następnie dodaję ser i budyń w proszku delikatnie mieszając wlewam nalewkę lub sok z pigwy.
Krok 2 - Sernik pigwowo-pomarańczowy foto
3
Do gotowej masy serowej dodaj skórki z pigwy i pomarańczy. Skórkę z pigwy mam z nalewki - jest super.
Krok 3 - Sernik pigwowo-pomarańczowy foto
4
Wylej masę serową na schłodzone ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut i wyjmuję sernik aby połozyć ozdobne paski na serniku.
Krok 4 - Sernik pigwowo-pomarańczowy foto
5
Następnie rozwałkuj pozostałą cześć ciasta i potnij je na paseczki. Połóż paski tworząc krateczkę na gorącym serniku i wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.
Krok 5 - Sernik pigwowo-pomarańczowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 23:15
Bardzo dziękuję .
norweska20 15.03.2015 00:08
naprawdę efektowny....pyszności
Marta Ryżek-Kalkowska 14.03.2015 23:42
bardzo dziękuję.
sammakko 28.02.2015 10:43
Pyszny a dekoracja cudowna. Muszę zaopatrzyć się w taki wałeczek ;)
Marta Ryżek-Kalkowska 22.02.2015 21:47
Bardzo dziękuję, a co najważniejsze wygląd szedł rewelacyjnie razem ze smakiem :)
wyattearp 22.02.2015 17:34
fajny serniczek
Katarzyna59 22.02.2015 14:37
wspaniale wygląda
Kolorowa 22.02.2015 13:18
Bardzo mi się podoba !
R'n'G Kitchen 22.02.2015 10:46
Piękny!
Mniam 22.02.2015 09:09
Sernik z pigwą to rewelacja no i ta cudowna siateczka... :)
Maridka19 22.02.2015 08:18
Wspaniale wygląda :)
caralajna 22.02.2015 07:24
oryginalny smak sernika, mniam
tytka 21.02.2015 23:26
przepięknie wygląda
Marta Ryżek-Kalkowska 21.02.2015 22:36
Dziękuję :) Marta ja byłam zaskoczona jak świetnie smakuje skórka z pigwy, moja była z nalewki, ale w tym roku zetrę świeżą skórkę z pigwy jesienią ,a nawet sobie zamrożę pigwy.
Kuchnia Marty 21.02.2015 22:30
To, że wygląda obłędnie to każdy widzi! Dla mnie dodanie pigwy i skórki pomarańczowej to strzał w 10!
Renata9 21.02.2015 22:27
Prawdziwe arcydzieło :-)
2milutka 21.02.2015 22:26
wspaniale wyglada!
misia53 21.02.2015 22:17
ale ślicznie wyglada
Internetowa Kuchnia 21.02.2015 22:16
Super sernik :)
Asik32 21.02.2015 22:16
Ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak