Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście"

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1/4 sztuki
papryka zielona 1/4 sztuki
pieczarki 6 sztuk
filet z miruny 3 sztuki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 3,2% 1 łyżka
ser żółty 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście"

Kroki postępowania

1
Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Smażymy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy pokrojone w krótkie paski papryki. Delikatnie solimy.
Krok 1 - Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście" foto
2
Mirunę osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do ryb oraz solą. Mieszamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Zdejmujemy z ognia po wyparowaniu wody.
Krok 2 - Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście" foto
3
Jeden płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów. Z drugiego odcinamy 2 kwadraty. Resztę dzielimy na paski, a następnie połówkami wykładamy brzegi naszych kwadratów. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Krok 3 - Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście" foto
4
Przygotowany farsz nakładamy na nasze pizzerinki.
Krok 4 - Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście" foto
5
Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 5 minut w temp 150 st C na termoobiegu, a następnie 10-15 minut w temp 180st C na ustawieniu "góra-dół". Pamiętajmy że każdy piekarnik inaczej grzeje, warto więc sprawdzić czy nic się nie przypala.
Krok 5 - Francuskie pizzerinki warzywno- rybne- inspiracja daniem "Warzywa w cieście" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 21.04.2017 18:17
Świetny przepis :) Pycha!
ilka01 22.02.2015 08:30
super przepis :)
Renataj 21.02.2015 20:55
Bardzo apetyczna propozycja:)
Ada-Gaba 21.02.2015 20:25
fajny pomysł
wyattearp 21.02.2015 19:54
pysznie wyglądają
Marta Ryżek-Kalkowska 21.02.2015 19:39
Pięknie wyglądają :)
Kolorowa 21.02.2015 19:28
fajny przepis :)
Skotka 21.02.2015 19:06
Pyszna przekąska
IZABELA29 21.02.2015 18:55
jak apetycznie
cukiereczek 21.02.2015 18:29
pomysłowe i apetyczne
mikrusiak 21.02.2015 18:12
bardzo fajny pomysł na przekąskę..:D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak