Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce morza po Gregoriańsku :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1 szt
papryka zielona 1 szt
papryka żółta 1 szt
papryczka chilli 1 szt
pomidory krojone z puszki 2 szt
pieczarki 3 szt
boczek wędzony 100 gram
cebula biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
czosnek 5 ząbków
krewetki mrożone 1 opakowanie
owoce morza 1 opakowanie
natka pietruszki 1/3 pęczka
wino białe wytrawne 200 ml
sos sojowy 4 łyżki
ryż brązowy 2 woreczki
oliwa 1 łyżka

Porada

Wino - najlepiej Vermouth, ale niekoniecznie.

Przepis i sposób przygotowania na: Owoce morza po Gregoriańsku :)

Kroki postępowania

1
To popisowe danie mojego Ukochanego Grzegorza :)
Pokroić boczek w kostkę i wrzucić na zimną patelnię.
Pieczarki kroimy na 4 części i dorzucamy do boczku. Jak pieczarki puszczą wodę dodajemy papryki pokrojone w kostkę i posiekaną papryczkę chili. Podlewamy połową szklanki wina i łyżką sosu sojowego.
Krok 1 - Owoce morza po Gregoriańsku :) foto
2
Dodajemy pomidory z puszki, dusimy na średnim ogniu. Rozgrzewamy drugą patelnię z łyżką oliwy. podsmażamy pokrojone cebule i posiekane 3 ząbki czosnku , gdy cebule się zeszklą dodajemy krewetki i mieszankę owoców morza (zamrożone) , podlewamy pozostałym winem, gotować na małym ogniu aż zredukuje się powstała woda.
Krok 2 - Owoce morza po Gregoriańsku :) foto
3
Dodajemy owoce morza do papryki. Dorzucić dwa posiekane ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente ryż.
Gotować jeszcze 5-7 minut. Posypać pietruszką.
Opcjonalnie - doprawić sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Krok 3 - Owoce morza po Gregoriańsku :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak