Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w ciemnym piwie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1,2 kg
cebula 2 duże
marchewka 6 średnich
mąka pszenna 2 czubate łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
piwo ciemne 250 ml
natka pietruszki

Porada

Guinness to irlandzkie piwo i samo danie też z tego kraju pochodzi. Użyłam chudej i młodej wołowiny - im starsza, tym dłużej się będzie dusiła. Natkę pietruszki należy grubo posiekać.

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w ciemnym piwie

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić dosyć spore kawałki, przełożyć do miski.
Krok 1 - Wołowina w ciemnym piwie foto
2
Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu, delikatnie oprószyć mięso mieszając.
Krok 2 - Wołowina w ciemnym piwie foto
3
Na ciężkiej patelni z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę mięsa na dosyć dużym ogniu, aż mocno się zrumieni.
Krok 3 - Wołowina w ciemnym piwie foto
4
Gotowe kawałki przełożyć do rondla, a do nowej partii mięsa dodać kolejną łyżkę oleju. Powtórzyć operację - w razie potrzeby dodać odrobinę oleju.
Krok 4 - Wołowina w ciemnym piwie foto
5
W międzyczasie cebule i marchewki obrać i pokroić w plasterki.
Krok 5 - Wołowina w ciemnym piwie foto
6
Na pustą patelnię po mięsie wlać kolejną łyżkę oleju i wrzucić cebulę. Smażyć na niedużym ogniu mieszając aż lekko się zeszkli i delikatnie zmięknie. Przełożyć do mięsa.
Krok 6 - Wołowina w ciemnym piwie foto
7
Wlać następną łyżkę oleju i wrzucić marchewkę. Smażyć na sporym ogniu 2-3 minuty, aż zacznie lekko się rumienić. Też przełożyć do mięsa.
Krok 7 - Wołowina w ciemnym piwie foto
8
Też przełożyć do mięsa.
Krok 8 - Wołowina w ciemnym piwie foto
9
Na patelnię wlać 150 ml wody, zagotować mieszając i wlać do rondla razem z piwem.
Krok 9 - Wołowina w ciemnym piwie foto
10
Zagotować na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ogień do absolutnego minimum (najlepiej na najmniejszym palniku), przykryć i dusić ok. 1,5-2 godzin. W razie potrzeby dolewać wodę po mniej więcej ok. 125 ml na raz. Mięso niech spokojnie się dusi do momentu, aż zmięknie. Sos będzie gęstniał zarówno dzięki mące, jak i rozgotowującej się systematycznie cebuli. Gdy mięso osiągnie dostateczną miękkość - doprawić solą i pieprzem wg uznania. Chwilkę pozostawić na ogniu wciąż pod przykryciem.
Krok 10 - Wołowina w ciemnym piwie foto
11
Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Najlepiej z gotowanymi ziemniakami, ale kasza też się sprawdzi.
Krok 11 - Wołowina w ciemnym piwie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 18.04.2015 08:09
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak