Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa panna cotta z sosem czekoladowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

olej do wysmarowania
śmietana kremówka 600 ml
cukier 55 g
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

sos czekoladowy

śmietana 150 ml
czekolada mleczna 55 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa panna cotta z sosem czekoladowym

1. Sześć foremek o pojemności 150 ml wysmarować lekko olejem.
2. Śmietanę przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia, odstawić.
3. Kawę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, wlać do żaroodpornej miski, a następnie dosypać żelatynę i odstawić na 5 minut, aż stanie się gąbczasta. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.
4. Do kawy z żelatyną dodać odrobinę śmietany, wymieszać, po czym wlać całość do rondla ze śmietaną i dokładnie połączyć.
5. Mieszankę wlać do natłuszczonych foremek, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na minimum 8 godzin lub całą noc.
6. Przygotować sos: czekoladę stopić w kąpieli wodnej (w ten sam sposób jak rozpuszczaliśmy żelatynę) i wymieszać ze śmietanką.
7. Przed podaniem foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, po czym odwrócić do góry dnem i wyłożyć deser na talerze. Polać sosem czekoladowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 21.02.2015 08:09
ależ wygląda obłędnie !
Babeczka35 21.02.2015 08:08
Pyszny deser.
Malinka 20.02.2015 16:42
Super deser!
anilewe13
anilewe13 20.02.2015 16:28
wygląda pysznie
Jadwiga/Jaga85 20.02.2015 16:00
wspaniałości!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak