Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w ziołach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

dorsz 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

marynata

sok z cytryny 1/2 z całej
oliwa 1 łyżka
koperek 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w ziołach

Kroki postępowania

1
Dorsza oprawiamy: pozbawiamy łusek i płetw. Filetujemy, przecinając na pół, wzdłuż kręgosłupa. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem.
Krok 1 - Dorsz w ziołach foto
2
Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.
Koperek i pietruszkę myjemy i bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki z oliwą i sokiem. Mieszamy.
Krok 2 - Dorsz w ziołach foto
3
Nacieramy rybę marynatą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Dorsz w ziołach foto
4
Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, króciutko. Po 2 minuty na każdą stronę.
Możemy zawinąć w sreberko i ugrillować.
Krok 4 - Dorsz w ziołach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena Rysińska 23.02.2015 06:33
Uwaga na jakość dorsza: ja kupiłam świeżego, patroszonego a okazał się strasznie naszprycowany wodą i rozwalał na patelni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak