Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 500 gram
drożdże suche 10 gram
woda ciepła 1/2 szkl
mleko ciepłe 1/2 szkl
cukier 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
pestki dyni 1/2 szkl
puree z dyni 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI

Kroki postępowania

1
Oczyszczona dynie pokroi w kawałki i upiec w piekarniku.Następnie łyżką oddzielić miąższ od skórki i zblendować.
Krok 1 - CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI foto
2
Do misy miksera wsypujemy wszystkie składniki oprócz oliwy.Wyrabiamy mikserem ciasto spiralnymi końcówkami.Do wyrobionego ciasta dodajemy oliwę i jeszcze wyrabiamy na wysokich obrotach aby ciasto wchłonęło oliwę.Odstawiamy ciasto pod przykryciem na ok 1 godz.
Foremki smarujemy smalcem i przekładamy ciasto do foremek(podłużne keksówki).posypujemy wierzch pestkami z dyni ,Przykrywamy ściereczką i odstawiamy znowu do wyrośnięcia.
Krok 2 - CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI foto
3
Wierzch chleba posypujemy pestkami z dyni ,Przykrywamy ściereczką i odstawiamy znowu do wyrośnięcia aż podwoją swoja objętość.
Krok 3 - CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI foto
4
Piekarnik nagrzewamy do temp.200 st.C i spryskujemy wodą środek piekarnika oraz chleby z wierzchu.
Krok 4 - CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI foto
5
Pieczemy ok.50 minut i co jakiś czas spryskujemy chleby wodą.Skórka będzie bardzo chrupiąca
Krok 5 - CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI foto
6
Upieczone chlebki wyjmujemy z foremek i zostawiamy do wystudzenia na kratce.
Krok 6 - CHLEBEK Z MUSEM I PESTKAMI Z DYNI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.02.2015 18:08
Apetyczny... i ten kolorek, super !!!
Franciszek 20.02.2015 15:43
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak