Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki pomarańczowe (12 szt)

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 130 g
cukier 100 g
masło 100 g
jajko 2 sztuki
sok z pomarańczy 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lukier

sok z pomarańczy 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki pomarańczowe (12 szt)

Żółtka oddziel od białek. Masło rozpuść. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przestudzone masło, cukier waniliowy, sok pomarańczowy i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito, dodaj do masy i ponownie delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15 minut.
Lukier: do soku dodawaj stopniowo cukier puder i dokładnie mieszaj, aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Przestudzone babeczki polej przygotowanym lukrem i posyp skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 20.02.2015 12:50
przepyszne :)
AgaS10 20.02.2015 08:27
świetne babeczki:)
Magula 20.02.2015 07:58
wyglądają cudownie
Krystyna32 20.02.2015 07:56
bardzo apetyczne
MałaMi89 19.02.2015 23:06
Fajne połączenie :)
Adam/ZUB3R 19.02.2015 22:59
smacznie wyglądają
Wiesława1 19.02.2015 21:08
pyszne maleństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak