Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z borowikami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
borówki 30 dag
masło klarowane 3 łyżki
cebula 1 szt
białe wino 1/2 szklanki
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
natka pietruszki
śmietana 30% 1/2 szklanka
Bulion grzybowy 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z borowikami

Cebulę obieramy i siekamy , czosnek obieramy i także siekamy. Na maśle podsmażamy cebulkę i czosnek , dojemy ryż. Smażymy chwilę aż ryż stanie się szklisty. Zalewamy winem , redukujemy alkohol. Dodajemy pokrojone borowiki. Smażymy. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i gotujemy na małym ogniu. Kiedy bulion odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej gotujemy. Kiedy ryz stanie się miękki doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy śmietanę . Mieszamy . Dodajemy posiekana natkę pietruszki i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak