Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z budyniem

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 500 g typ 500
mleko 3,2% 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier 2 łyzki
drożdże 4 dkg
kwaśna śmietana 1/2 szklanki
masło klarowane 2 łyzki
żółtko jajek 9 sztuk
spirytus 2 łyzki
cukier puder 1 do smaku
olej do smażenia 1 do smaku

krem budyniowy

budyń śmietankowy 1 sztuka
śmietana kremówka 1/2 szklanki 36 %
cukier 2 łyżeczki
mleko 3,2% 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z budyniem

Kroki postępowania

1
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki i 4 łyżki mleka letniego oraz szczyptę cukru. Wszystko mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywam ściereczką.
Krok 1 - Pączki z budyniem foto
2
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i wystudzone masło, śmietanę, sól, spirytus, i resztę mleka letniego. Żółtka ubijam mikserem z cukrem. Dodaję do reszty składników i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia i przykrywam.

Krok 2 - Pączki z budyniem foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i pociągam ciasto rękoma na grubość 1 cm.
Krok 3 - Pączki z budyniem foto
4
Kółka wycinam mała literatkę bo chciałam nie za duże pączki. Mi wyszło 47 sztuk.Układam an desce i odstawiam do wyrośnięcia. Przykrywam żeby nie wyschły.
Krok 4 - Pączki z budyniem foto
5

Olej przelewam do patelni głębokiej , wlewam olej, około 1.5 lita i rozgrzewam. Wkładam kawałek ziemniaka żeby sprawdzić czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorący. Pączki przekładam na patelnię tak , że to co było spodem na desce teraz układam górą na patelni. Jak zarumienią się z jednej strony przewracam je patyczkiem na drugą stronę i przykrywam pokrywką. Smaże do zrumienienia się drugiej strony.


Krok 5 - Pączki z budyniem foto
6
Krem:
Mleko zagotowuje, odlałam 1/3 szklanki i rozpuściłam w niej budyń, dodałam cukier. Na gotujące się mleko wlewam budyń i zagotowuje. Odstawiam do ostygnięcia pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch, mieszam tez od czasu do czasu.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do zimnego budyniu dodaję śmietanę ubita i łącze mikserem.

Paczki nadziewam wystudzone. Połowę pączków przecięłam nożem i wycisnęłam krem szprycą do ciast, drugą polowe nadziewałam szprycą bezpośrednio, tak jak dżemem.
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Krok 6 - Pączki z budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.05.2016 22:30
genialne są :)
Megi 04.02.2016 11:03
przepis na dziś
dollce 11.10.2015 11:00
rewelacja :)
Kasiaaa 11.09.2015 16:54
Wyglądają bardzo apetycznie :)
msmariusz 21.06.2015 22:32
smaczne pączusie
Klausia 24.03.2015 22:14
oj zjadłabym nawet o tej porze, w sensie nocnej :D
Róża1 24.03.2015 15:10
mnie też ślinka na nie leci :-).
Kuchenka 20.03.2015 12:18
fajnie wyglądają
paula191919 18.03.2015 21:00
o jakie pyszniutkie ! :)))
IZABELA29 13.03.2015 09:30
uwielbiam takie pączucie
Damiano
Damiano 11.03.2015 13:11
bardzo dobre
Alex_M 24.02.2015 11:43
az mi slinka leci :)
gosia56 20.02.2015 18:01
Super pączki
misia53 19.02.2015 23:57
ale pysznie wyglądają
Lucan 19.02.2015 22:11
muszkę kiedyś spróbować zrobić je z budyniem, tylko wtedy na wierzch koniecznie czekoladowa polewa;)
Wiktoria29 19.02.2015 21:06
świetne, mam ochotę pochłonąć wszystkie
bietka 19.02.2015 19:54
pyszne pączusie :)
Ada-Gaba 19.02.2015 18:34
pyszne nadzienie
Jadwiga/Jaga85 19.02.2015 18:13
Pyszne pączki!
ada.la 19.02.2015 17:39
pączki z takim pysznym nadzieniem - aż chce się jeść
cukiereczek 19.02.2015 17:25
aż ślinka leci
IwonaDD 19.02.2015 17:14
przeapetyczne!!!!!! kusisz na maxa!!!
agnieszka214 19.02.2015 17:12
super smacznie wygladaja moge prosic jednego
Justi2401 19.02.2015 16:36
Jakie one piękne :)
Janina 19.02.2015 16:31
Pyszniutkie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak