Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

twaróg zmielony 500 g
owoce z puszki 250 g (brzoskwinie, ananasy)
maliny świeże 60 g
truskawki 60 g
herbatniki 300 g
masło 125 g
cukier 130 g
cytryny 2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 g
cukier waniliowy 1 opakowanie

Do smaku

laska wanilii 1 szt.
Cynamon mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Opcjonalnie do dekoracji

mięta

Porada

Owoce, które dodajemy do sernika warto odsączyć na papierowym ręczniku, ponieważ zbyt mokre mogą obciążyć masę serową i opaść na dno.

Przepis i sposób przygotowania na: Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem

Kroki postępowania

1
Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z roztopionym na małym ogniu masłem. Następnie wykładamy na tortownicę, bardzo mocno dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, żeby stwardniała.
Krok 1 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
2
W garnku podgrzewamy sok z cytryny. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i nie zdejmując z ognia cały czas mieszamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy sok do miski, wsypujemy 125 g cukru kryształ oraz cukier wanilinowy. Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą tworząc gładką masę. W zależności od upodobań możemy użyć trochę więcej cukru lub soku z cytryny. Na koniec dodajemy ziarna wanilii i ponownie mieszamy.
Krok 2 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
3
Owoce z puszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
4
Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno wykładamy ½ masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy warstwę pokrojonych owoców z puszki i kilka truskawek oraz malin – część owoców zostawiamy do dekoracji. Na to dajemy resztę serowej masy. Formę ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 – 2 godzin.
Krok 4 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
5
Gdy sernik się chłodzi przygotowujemy owocowy sos. Pozostałe truskawki i maliny drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, wsypujemy do smaku pozostały cukier (ok. 5 g), gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Przyprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu. Następnie odlewamy do oddzielnej miseczki nadmiar wody i soku z owoców, a pozostałe owoce przecieramy przez metalowe sitko do drugiej miski. Pamiętajmy, że nasz sos nie powinien być zbyt rzadki. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem czarnym.
Krok 5 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto
6
Po wyjęciu sernika z lodówki, dekorujemy go pozostałymi owocami i listkami mięty oraz posypujemy lekko cynamonem. Podajemy z sosem owocowym.
Krok 6 - Z owocami: Doradca Smaku III, odc. 19: Sernik na zimno z owocowym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 26.03.2018 19:37
Prześliczny. ;)
Margo1 06.08.2015 16:25
wygląda super
Natalia Daroń 23.06.2015 17:24
Spróbowałam i wow. Ja tylko mieszam twaróg zmielony z twarogiem zmielonym waniliowym. Szkoda, że nie ma informacji na jaką średnicę blachy są te składniki. Moja ma średnicę większą i po wypróbowaniu okazało się że muszę z 1 kg twarogu robić. Aha i nie dodaję cynamonu.
ben-ka 04.04.2015 15:06
Bardzo lubię takie deserki z lodówki:)
ilka01 04.03.2015 16:21
wygląda bardzo apetycznie :)
Maridka19 22.02.2015 11:26
Robiłam wczoraj i jest znakomity , polecam :)
Wiktoria29 18.02.2015 20:31
świetny, prosty i szybki deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak