Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz smażony z porami i śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dorsz 1 kg.
por (biała część) 2-3 szt.
rodzynki garść
śmietana 30% 1 szkl.
sól i pieprz
mąka
olej do smażenia

Porada

Można użyć do tego dania fileta rybnego niekoniecznie dorsza .

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz smażony z porami i śmietaną

Dorsza oczyścić jeśli mamy w całości i dokładnie umyć podzielić na porcje , oprószyć solą i pieprzem , odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Por pokroić w cienkie krążki dokładnie opłukać i osączyć na sicie . Rybę obtaczać w mące i kłaść na rozgrzany olej , smażyć na rumiano z każdej strony , po usmażeniu zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce . Na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby zeszklić pory , dodać rodzynki doprawić do smaku solą i pieprzem , wymieszać i wlać śmietanę chwilę podgrzewać aż sos zgęstnieje . Podawać dorsza ułożonego na pierzynce z porów .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 21.02.2015 19:24
Maridka19 wart bo był smaczny :) polecam :)
Maridka19 19.02.2015 10:26
Bardzo smaczne danie :) Przepis wart wypróbowania :)
Bernadeta1 18.02.2015 18:10
lubię takie jedzonko
Wacław 18.02.2015 15:27
pyszne danie dla mojej żony :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak