Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

5.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na rosół drobiowy

włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
porcja rosołowa 1 szt
ćwiartki z kurczaka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na krem z białych warzyw

pietruszka 3 szt
seler korzeniowy 1/2 szt
ziemniaki 3-4 szt
por (biała część) 1 szt
ząbki czosnku 2-3
masło 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
natka pietruszki

Składniki na chipsy z pietruszki

pietruszka 2 szt
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

Przygotowanie rosołu drobiowego:
Do garnka nalewamy ok. 2 litrów wody i wkładamy mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.

Przygotowanie kremu z białych warzyw:
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Na koniec dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i zalewamy wszystko mlekiem. Dusimy ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Ugotowane w mleku warzywa zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Przygotowanie chipsów z pietruszki:
Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 22.09.2016 10:04
Fajne chipsy :)
Ada-Gaba 13.05.2016 21:08
przepięknie podane
Wiktoria29 18.02.2015 20:31
świetne fotki a zupa na pewno smaczna , robię podobną
kloruś 18.02.2015 19:39
chętnie bym skosztowała!
RenataZ-et 18.02.2015 17:07
zdjęcie bardzo zachęcające do spróbowania zupy :)
Ola1young 18.02.2015 15:35
apetyczne danie,mniam !
Jadwiga/Jaga85 18.02.2015 15:19
Wygląda zachęcająco!
wwwiolka 18.02.2015 15:06
Bardzo fajne danie.
Katarzyna59 18.02.2015 15:06
wspaniale wygląda
tytka 18.02.2015 15:04
przepięknie podane
Ania84 18.02.2015 14:23
super krem :)
Malinka 18.02.2015 13:53
Niby zwykła zupa, a wygląda...WOW!!!
erym 18.02.2015 13:49
ja cie krece ale sie to prezentuje, super!
jasiek 18.02.2015 13:30
niesamowicie podana
Gracer 18.02.2015 13:19
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak