Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek mieszany ze słonecznikiem

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wyrazisty w smaku chleb pszenno-żytni z dodatkiem słonecznika oraz cebulki smażonej. Ciekawa alternatywa dla fanów domowego pieczywa!

Składniki:

mąka pszenna lub tortowa 100 gramów
cukier 1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 200 mililitrów
woda ciepła 500 mililitrów
drożdże suche 14 gramów
oliwa 4 łyżki
słonecznik łuskany 3 łyżki
Cebula suszona Prymat 3 łyżki
mąka żytnia 200 gramów

Porada

Proponuję 100 g mąki pszennej np. tortowej lub pszennej chlebowej. Zalecam zrobić dzień wcześniej żeby chleb wyrósł poprawnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek mieszany ze słonecznikiem

Przepis na chleb mieszany z dodatkiem łuskanego słonecznika i cebulki prażonej polecam każdemu kto szuka przepisu na domowe pieczywo. Jest szybki i prosty do przygotowania, zawsze wychodzi i smakuje nawet solo lub posmarowany masłem. Polecam!

Kroki postępowania

1

Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto przez około 5 minut na wolniejszych obrotach i przez około 5 minut na szybkich. Na samym końcu dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, bez grudek.

 

Krok 1 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto
2

Misę okrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 1 godzinę a najlepiej na całą noc. 

Krok 2 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto
3

Przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek.

Krok 3 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto
4

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy 50 minut. Kilka razy w ciągu pieczenia spryskuję środek piekarnika i chleby wodą.

Krok 4 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto
5

Upieczone chlebki wyciągamy z pieca i wyjmujemy z foremek. Spód chleba powinien po uderzeniu wydać głuchy dźwięk. Przekładamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego!

Krok 5 - Chlebek mieszany ze słonecznikiem foto

Macie swoje ulubione przepisy na chlebek mieszany? Koniecznie dajcie znać w komentarzach. Moim faworytem w ostatnim czasie jest właśnie chleb z powyższego przepisu. Chociaż świetnie smakuje z kremowym serkiem lub świeżą wędliną to i tak najczęściej zajadam go solo. Dodatek łuskanego słonecznika oraz prażonej cebulki sprawiają, że ma ciekawy, wyrazisty smak. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anula-d 18.02.2015 19:00
ja również :)
ania2610 18.02.2015 12:13
chętnie bym zjadła kromeczkę!
Janina 18.02.2015 11:44
Pyszne smaki;)
MichałNo 18.02.2015 10:44
super! swojski chleb zawsze najlepszy!
ben-ka 18.02.2015 09:12
Swojski chlebek ! pychotka !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak