Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek mieszany ze słonecznikiem
Przepis na chleb mieszany z dodatkiem łuskanego słonecznika i cebulki prażonej polecam każdemu kto szuka przepisu na domowe pieczywo. Jest szybki i prosty do przygotowania, zawsze wychodzi i smakuje nawet solo lub posmarowany masłem. Polecam!
Kroki postępowania
Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem ciasto przez około 5 minut na wolniejszych obrotach i przez około 5 minut na szybkich. Na samym końcu dodajemy oliwę i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, bez grudek.
Misę okrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
Przekładamy ciasto do wysmarowanych foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy 50 minut. Kilka razy w ciągu pieczenia spryskuję środek piekarnika i chleby wodą.
Upieczone chlebki wyciągamy z pieca i wyjmujemy z foremek. Spód chleba powinien po uderzeniu wydać głuchy dźwięk. Przekładamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego!