Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z buraków z chipsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zupa

buraki czerwone 500 g (1 słoik)
cebula biała 1/2 sztuki
ziemniak 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat

Dodatkowo

szynka szwarcwaldzka 3-4 plasterki
grzanki
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraków z chipsem

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej patelni położyć plasterki szynki i postawić na małym gazie. Gdy zrobią się z jednej strony chrupiące, delikatnie obrócić je na drugą stronę i również przyrumienić. Zupę nalać do talerzy, do każdego włożyć po jednym chipsie i posypać grzankami. W wersji dla wegetarian pominąć szynkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak