Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z kremem waniliowym.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa półtorej szklanki
masło lub margaryna 15 dag
cukier puder 3 łyżek
sól szczypta
proszek do pieczenia szczypta
jajko 1 sztuka

Krem

mleko 2 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki

Dodatkowo

biała czekolada 4 kostki
masło 1 łyżeczka

Porada

Tartę można udekorować wiórkami kokosowymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z kremem waniliowym.

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.Rozwałkować i wylepić nim formę do tarty,posmarowaną masłem,o średnicy 25 cm.Po nakłuwać widelcem i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni,do zrumienienia.Wystudzić.
2.Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru na puszystą masę.Dodać mąkę i połowę mleka,dokładnie utrzeć.
3.Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem,wlać utarte jajka przez sitko,gotować chwilę do zgęstnienia kremu,cały czas mieszając.
4. Krem lekko wystudzić i nałożyć na tartę.Odstawić do całkowitego stężenia kremu.Przed podaniem udekorować startą białą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 31.03.2017 21:13
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:39
Dobra słodkość.
Agata3 17.02.2015 17:47
ale bym taką pychotkę zjadła :)
Konczi 16.02.2015 21:35
wygląda pyszniutko, porywam kawałek :)
V_kuchareczka 16.02.2015 21:08
pysznie wygląda
Babeczka35 16.02.2015 20:52
Dziękuję,nie ukrywam,że dobra:)
halina17 16.02.2015 20:32
Dobra tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak