Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pytlowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

zakwas żytni 75 g
mąka żytnia 250g typ720
woda 200 g

ciasto właściwe

woda letnia 220 g
mąka żytnia 250g typ720
mąka pszenna typ 650 75 g
słonecznik łuskany 2 lyzki
sól 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pytlowy

Kroki postępowania

1

Wieczorem nastawić zaczyn. Zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać na gęstą masę. Miskę przykryć ściereczką, odstawić na całą noc.

Na drugi dzień rano do misy robota wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Krok 1 - Chleb pytlowy foto
2

Wlać wodę i dodać cały zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić przykryte ściereczką na 2 godziny.
Krok 2 - Chleb pytlowy foto
3

Następnie ciasto przełożyć do keksówki (25cm), wyrównać, obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny.
Krok 3 - Chleb pytlowy foto
4

Gdy ciasto wyrośnie, można je naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 20 minut.
Krok 4 - Chleb pytlowy foto
5

Chleb wystudzić na kratce
Krok 5 - Chleb pytlowy foto
6
Kroić po całkowitym ostygnięciu
Krok 6 - Chleb pytlowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.02.2015 10:20
Ben-ka, bardzo proszę :) kurierem mogę wysłać :D
caralajna 17.02.2015 18:25
domowy chleb jest zawsze najsmaczniejszy
ben-ka 17.02.2015 08:34
Chyba się w kolejkę zapiszę po te wszystkie Twoje chlebki:)
Malinka 16.02.2015 21:29
Nie ma to jak domowy chlebek...NAJSMACZNIEJSZY!!!
eliza135 16.02.2015 19:54
napewno smaczny taki swój chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak