Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papier ryżowy 1 opakowanie
awokado 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
ogórek 1 szt.
roszponka 100 g
seler naciowy 2 łodygi
sok z cytryny
limonka 1/2 szt.
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
kolendra
miód wielokwiatowy 2 łyżki
sos sojowy 100 ml
sezam 20 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
2
Przygotować farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, ostawić na 30 minut.
Krok 2 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
3
Papier ryżowy zanurzyć na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety - dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Krok 3 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
4
Przygotować guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Krok 4 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto
5
Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.
Krok 5 - Na ostro: Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 23.03.2018 07:44
Ślicznie wyglądają, takie kolorowe. :)
Małgorzata92 30.12.2015 11:29
Super przepis :)
Barbara13 29.12.2015 23:25
ależ pyszności
mysza620 29.12.2015 09:07
napewno wykorzystam na sylwka
Adamorek 25.02.2015 13:56
lubię. takie podanie
eeee 21.02.2015 12:52
Na impreze idealna
Internetowa Kuchnia 17.02.2015 08:49
Ciekawy przepis ;)
mikrusiak 16.02.2015 17:27
bardzo fajne :D
cukiereczek 16.02.2015 16:50
same pyszności
Monika-twin 16.02.2015 16:38
Fajna chinska potrawa!
Ola1984 16.02.2015 15:21
Uwielbiam takie spring rollsy :) Idealne na przekąskę.
Anna133 16.02.2015 14:09
uwielbiam takie smakłoyki
IwonaDD 16.02.2015 14:07
pychota!!!!!!!!
erym 16.02.2015 14:02
jakie cuda, pierwszy raz spotykam sie z papierem ryzowym, bardzo fajny pomysl, chce sprobowac!
ilka01 16.02.2015 11:57
super, muszę koniecznie wypróbować:)
Pietruszka 16.02.2015 11:17
wyglądają przepysznie
Maridka19 16.02.2015 11:12
Same pyszności :)
R'n'G Kitchen 16.02.2015 11:09
Ależ apetyczne! Pycha!
gosia561 16.02.2015 11:09
pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak