Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,2 l
udko z kurczaka 1 szt.
sandacz 1 filet
seler 600 g
włoszczyzna 1/2 pęczka
żółtko jajek 2 szt.
śmietana kremówka 100 ml
płatki migdałowe 1 garść (prażone)
laska wanilii 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
2
Przygotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Z garnka wyjąć kości i wszystkie warzywa oprócz pietruszki. Pozostały wywar zblendować wraz z pietruszką.
Krok 2 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
3
Sandacza zamarynować, usmażyć bądź upiec w piecu. Selery umyć pod wodą, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
4
Ugotowanego selera zmiksować na kremową masę. Doprawić gałką muszkatołową i przełożyć do reszty zupy. Śmietanę dokładnie połączyć z żółtkami. Do mąki dodać odrobinę ciepłego płynu i wymieszać. Do garnka przełożyć śmietankę z żółtkami i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziarenkami wanilii.
Krok 4 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto
5
Gotowy krem podawać z prażonymi płatkami migdałów i pieczonym sandaczem.
Krok 5 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 06.04.2016 14:49
Super wygląda :)
Kolorowa 16.02.2015 18:02
Z wielka przyjemnością zjadłabym taką zupę
Maridka19 16.02.2015 11:04
Bardzo pysznie wygląda :)
Edith85 16.02.2015 10:17
musi być pyszna
Kuchnia Marty 16.02.2015 10:17
Aromatyczny krem z selera z prażonymi migdałami i wanilią już tworzy idealną kompozycję smakową. W połączeniu z delikatnym mięsem sandacza to strzał w 10 :)
kasiaw 16.02.2015 10:16
takiej jeszcze nie jadłam
bertpvd 16.02.2015 09:56
Zupa wygląda obłednie ! Muszę to danie wypróbować !
Wiktoria29 16.02.2015 09:50
pyszna zupka, bardzo lubię krem z selera chociaż w wersji z sandaczem nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak