Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza

Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1,2 l
  • udko z kurczaka

    1 szt.
  • sandacz

    1 filet
  • seler

    600 g
  • włoszczyzna

    1/2 pęczka
  • żółtka

    2 szt.
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • płatki migdałowe

    1 garść (prażone)
  • laska wanilii

    1 szt.
  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza
Przygotować wywar z kurczaka i włoszczyzny. Z garnka wyjąć kości i wszystkie warzywa oprócz pietruszki. Pozostały wywar zblendować wraz z pietruszką.
Krok 3 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza
Sandacza zamarynować, usmażyć bądź upiec w piecu. Selery umyć pod wodą, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza
Ugotowanego selera zmiksować na kremową masę. Doprawić gałką muszkatołową i przełożyć do reszty zupy. Śmietanę dokładnie połączyć z żółtkami. Do mąki dodać odrobinę ciepłego płynu i wymieszać. Do garnka przełożyć śmietankę z żółtkami i mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ziarenkami wanilii.
Krok 5 - Zupa krem z selera z waniliowym aromatem i kawałkami pieczonego sandacza
Gotowy krem podawać z prażonymi płatkami migdałów i pieczonym sandaczem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mami93

06.04.2016 14:49
Super wygląda :)

Kolorowa

16.02.2015 18:02
Z wielka przyjemnością zjadłabym taką zupę

Maridka19

16.02.2015 11:04
Bardzo pysznie wygląda :)

Edith85

16.02.2015 10:17
musi być pyszna

Kuchnia Marty

16.02.2015 10:17
Aromatyczny krem z selera z prażonymi migdałami i wanilią już tworzy idealną kompozycję smakową. W połączeniu z delikatnym mięsem sandacza to strzał w 10 :)

kasiaw

16.02.2015 10:16
takiej jeszcze nie jadłam

bertpvd

16.02.2015 09:56
Zupa wygląda obłednie ! Muszę to danie wypróbować !

Wiktoria29

16.02.2015 09:50
pyszna zupka, bardzo lubię krem z selera chociaż w wersji z sandaczem nie próbowałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat