Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Śmietanowiec"

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

MASA I

śmietanka kremowa 400 ml
galaretka truskawkowa 1
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

MASA ŚMIETANOWA

śmietanka kremowa 400 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki

Lista składników

galaretka truskawkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Śmietanowiec"

Kroki postępowania

1
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę.
Krok 1 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
2
Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę.
Krok 2 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
3
Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
4
Powstałą masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
5
Biszkopt studzimy i zimny przekrawamy na dwa ciasta.
Krok 5 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
6
MASA I Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego.
Krok 6 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
7
Do ubitej śmietany wlewamy galaretkę, miksujemy, aby się połączyła ze śmietaną.
Krok 7 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
8
Masę wykładamy na pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim.
Krok 8 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
9
MASA ŚMIETANOWA Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem śmietanfixów i cukru pudru. Ubitą śmietaną smarujemy boki i wierzch ciasta. (trochę zostawiamy do dekoracji)
Krok 9 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
10
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, po czym zimną wylewamy na dwa talerze wyłożone folią i zostawiamy do stężenia.
Krok 10 - Ciasto "Śmietanowiec" foto
11
Z galaretki wycinamy małe serduszka, które układamy na cieście. Dekorujemy pozostałą śmietaną.
Krok 11 - Ciasto "Śmietanowiec" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 26.02.2015 15:18
chętnie bym zjadła
Kejti 20.02.2015 21:10
Chętnie się skuszę na takie ciacho :-)
iziona 16.02.2015 13:00
Urocze ciasto z tymi serduszkami
Krzysztof15 16.02.2015 08:14
bardzo lubie
zabcia117 16.02.2015 07:38
świetnie wygląda:)
fotoviderek 16.02.2015 07:12
Takie ciacho lubię :)
Barbara777 15.02.2015 23:04
piękne ciasto
Katarzyna/kate1980 15.02.2015 22:38
fajnie wygląda
irenka 15.02.2015 22:05
ale pyszne słodkości
Zdzisław 15.02.2015 21:18
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak