Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina po meksykańsku z ryżem

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

meksykańska mieszanka warzywna 1 opakowanie
wołowina 1/2 kg
oliwa 4 łyżki
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
przyprawa do fajity 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
kolendra szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat szczypta
chili Jalapeno szczypta
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
czosnek 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ryż 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po meksykańsku z ryżem

Kroki postępowania

1
Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz.
Krok 1 - Wołowina po meksykańsku  z ryżem foto
2
Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia
Krok 2 - Wołowina po meksykańsku  z ryżem foto
3
Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy.
Krok 3 - Wołowina po meksykańsku  z ryżem foto
4
Ryż gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu .Wykładamy na talerze podajemy z wołowiną posypujemy szczypiorem z dymki.
Krok 4 - Wołowina po meksykańsku  z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak