Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka grecka z nadziewanymi oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sałatka

sałata lodowa 1/2 główki
cebula czerwona 2 szt
papryka 1 szt
pomidor 2 szt
ogórek 1 szt
ser feta 1 kostka
oliwki nadziwane chilli 1 opakowanie

Sos

oliwa 1/2 szkl
musztarda dijon 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
pietruszka świeża drobno posiekana 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Jeżeli nie masz akurat świeżej pietruszki możesz dodać suszoną, rozetrzyj ją w dłoniach by wydobyć aromat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka grecka z nadziewanymi oliwkami

Składniki sosu mieszamy przekładamy do małego słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Odstawiamy.

Sałatę lodową kroimy w grubszą kostkę, pomidory w półćwiartki, ogórek w dość grube półplastry, paprykę w paski, cebulę w piórka. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy oliwki. Mieszamy. Na talerz wykładamy sałatkę, na wierzch kładziemy pokrojoną w plastry fetę. Polewamy przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak