Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placko-frytki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

na placki

ziemniaki 0,5 kg
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 1-2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

do smażenia

olej do smażenia 10 ml

Porada

Do masy na te placki można dodać jajko, ale bez jajka są bardziej chrupiące.

Przepis i sposób przygotowania na: placko-frytki

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Oprószyć mąka pszenną i ziemniaczaną oraz solą i pieprzem (pieprz niekonieczny),
Na patelni rozgrzać nieco oleju, łyżką kłaść na patelnię masę ziemniaczaną. Smażyć na rumiano. W czasie smażenia kolejnych porcji dolewać oleju.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak