Pieczona szynka - świetna na kanapki

Pieczona szynka - świetna na kanapki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1-1,2 kg udźca wieprzowego

  • 0,3 kg chudego wędzonego boczku

  • przyprawa do gyrosa

  • margaryna do pieczenia

  • sól, pieprz

  • cebula czerwona

    1 szt.
  • ogórki kiszone

    4 szt.
  • oliwa z oliwek

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Udziec wieprzowy umyć. Przekroić tak, aby powstał głęboki \"otwór\" (koperta).
2. Przygotować nadzienie: za pomocą rozdrabniacza posiekać boczek, cebulę i ogórki. Wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Farsz wkładać do \"otworu\". Po wypełnieniu całej koperty, zawiązać całość nicią, tak by farsz nie wyleciał.
4. Ok. pół opakowania przyprawy do gyrosa wymieszać z oliwą i natrzeć mięso. Następnie natrzeć je też solą.
5. Piec na margarynie tak, długo aż mięso będzie miękkie (ok. godzin). Wystudzić. Pokroić w plastry i umieścić na kanapce.

* Mięsko można potraktować też jako pieczeń i zjeść je na obiad:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mala2021

01.02.2011 17:51
pyszna polecam!

mala2021

31.01.2011 13:55
dziś spróbuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat