Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z kurkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 300 g
kurki 100 g
białe wino 50 ml
bulion 1 litr
cebula 1 sztuk
parmezan 10 gram
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z kurkami

Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać oliwę, gdy patelnia się nagrzeje wrzucić cebulę, którą należy zeszklić. Dodać kurki, smażyć przez 2 minuty. Następnie wlać 100 ml bulionu i wina oraz wsypać ryż. Ciągle mieszać i dolewać bulion gdy płyn się zredukuje. Risotto jest gotowe gdy ryż jest miękki z zewnątrz a w środku al dente. Na koniec dodać parmezan, sól i pieprz oraz dobrze wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 16.02.2015 21:55
koniecznie muszę wypróbować
Wiktoria29 15.02.2015 16:26
uwielbiam risotto kurkowe
Konczi 15.02.2015 13:52
Lubię takie, porywam porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak