Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa na żeberkach.

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500 g
ogórki kiszone 5 sztuk
marchewka 3 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
cebula 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
śmietana 18 proc 130 g
mąka pszenna 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa na żeberkach.

Żeberka opłukać, marchewki i pietruszki oskrobać i umyć i przełożyć żeberka oraz marchewki z pietruszkami do garnka i zalać je zimną wodą (około 1,5 - 2 litrów wody). Cebulę obrać z łupiny i obsmażyć ją nie krojąc jej na patelni bez dodatku tłuszczu, by była zarumieniona z każdej strony. Dodać podsmażoną cebulę do umieszczonych w wodzie żeberek i warzyw. Posiekać opłukaną świeżą natkę pietruszki i dodać ją do garnka z mięsem i warzywami oraz do garnka także dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zawartość garnka nastawić na gotowanie. Gotować wywar przez nieco ponad godzinę. W trakcie jak wywar się gotuje obrać ziemniaki i pokroić je w średniej wielkości kostkę. Ziemniaki nastawić na gotowanie w osobnym garnuszku z dodatkiem szczypty soli. Kiszone ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odstawić na chwilę na bok. Po upływie nieco ponad godziny odcedzić gotujący się wywar, przelać go do czystego garnka i pozostawić z niego ugotowaną marchewkę, którą w miarę drobno pokroić. Do odcedzonego wywaru dodać ugotowane ziemniaki i pokrojoną, ugotowaną marchewkę. Ja do wywaru dolewam także nieco zalewy z kiszonych ogórków (tak około 100ml do smaku), wtedy ogórkowa ma bardziej wyrazisty smak, ale zalewę można dodać lub nie wedle swojego uznania i smaku. Nastawić wywar z dodatkiem ziemniaków i marchewki ponownie na gotowanie i podgrzewać go na małym ogniu. Następnie dodać do niego starte na tarce kiszone ogórki i gotować całość na bardzo małym płomieniu przez około 15 minut. Następnie dodać do garnka z gotującą się zupą ogórkową posiekany świeży koperek. Po chwili odlać nieco gorącej zupy do kubka i dodać do niej mąkę pszenną oraz śmietanę i wszystko dokładnie rozmieszać, by nie było grudek. Przelać odlaną zupę wymieszaną ze śmietaną i mąką ponownie do garnka z zupą ogórkową i rozprowadzić mieszankę zupy, mąki i śmietany w garnku z ogórkową. Gotować zupę jeszcze przez moment doprawiając ją na koniec solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 15.02.2015 11:46
Pyszna klasyka. Nie ma nic lepszego na chłodne dni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak