Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KACZKA Z JABŁKAMI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1,5 kg
jabłka 6 szt
dżem pomarańczowy 3 łyzki
majeranek do obsypania kaczki
sól do smaku do natarcia kaczki
Pieprz czarny mielony Prymat do natarcia kaczki

Przepis i sposób przygotowania na: KACZKA Z JABŁKAMI

Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i
pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie
oprószam majerankiem. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie
wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do
góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam
pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam
naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje że kaczka pięknie zbrązowieje a
skórka będzie chrupka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.03.2016 09:11
Kaczka, to moje ulubione danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak