Przepis i sposób przygotowania na: Moje sushi
W garnku o grubym dnie gotujemy 250 ml wody z dodatkiem octu, cukru i soli.
Do wrzącej wody dodajemy opłukany ryż. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.
Gdy woda się wygotuje, dolewamy pozostałe 50 ml i gotujemy, aż ryż będzie lepki.
Studzimy w misce, najlepiej w drewnianej.
Na macie bambusowej rozkladamy Nori. Smarujemy cienką warstwą ryżu zostawiając u góry i u dołu po 1 cm przestrzeni.
Na ryż układamy farsz wg uznania.
U mnie ogórek, obrany ze skórki z wyciętymi nasionkami.
Avocado obrane ze skórki.
Rzodkiewka pokrojona w plasterki.
Plastry łososia wędzonego.
Po ułożeniu warstw farszu, końcówki nori bardzo cieniutko smarujemy wasabi, żeby rolka nam się dobrze skleiła.
I rolujemy matą bambusową.
Kroimy na kawałki nożemy bez ząbków, podajemy na drewnianej desce z sosem sojowym i wasabi.
Smacznego!