Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje sushi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

ryż 100 g
ocet ryżowy 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżeczka
woda 300 ml

Lista składników

ogórek zielony 1 szt.
nori 4 szt.
wasabi
łosoś wędzony plastry

Porada

W internecie znajdziemy dużo filmików instruktarzowych, dzięki którym opanujemy sztukę rolowania sushi.

Przepis i sposób przygotowania na: Moje sushi

Ryż płuczemy w zimnej wodzie.
W garnku o grubym dnie gotujemy 250 ml wody z dodatkiem octu, cukru i soli.
Do wrzącej wody dodajemy opłukany ryż. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.

Gdy woda się wygotuje, dolewamy pozostałe 50 ml i gotujemy, aż ryż będzie lepki.

Studzimy w misce, najlepiej w drewnianej.
Na macie bambusowej rozkladamy Nori. Smarujemy cienką warstwą ryżu zostawiając u góry i u dołu po 1 cm przestrzeni.

Na ryż układamy farsz wg uznania.
U mnie ogórek, obrany ze skórki z wyciętymi nasionkami.
Avocado obrane ze skórki.
Rzodkiewka pokrojona w plasterki.
Plastry łososia wędzonego.

Po ułożeniu warstw farszu, końcówki nori bardzo cieniutko smarujemy wasabi, żeby rolka nam się dobrze skleiła.

I rolujemy matą bambusową.
Kroimy na kawałki nożemy bez ząbków, podajemy na drewnianej desce z sosem sojowym i wasabi.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia Maszewska 15.02.2015 19:55
dziękuję :)
tytka 14.02.2015 15:01
na pewno smaczne
Futka 14.02.2015 10:08
Prezentuje się bardzo smakowicie :) Bardzo lubię sushi :)
agnieszka214 14.02.2015 09:52
bardzo smacznie wyglada
jagoda5913 14.02.2015 09:41
Pomysł super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak