Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka w kruszonce ziołowej, podana z wiązkami warzyw i kluseczkami szpinakowymi - Wiesław Bober

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 600 g
musztarda 30 g
natka pietruszki 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 80 g
fasolka szparagowa 150 g
marchew 150 g
boczek 100 g
ziemniaki 300 g
szpinak mrożony 100 g
mąka ziemniaczana 80 g
śmietana 300 ml
podgrzybki 150 g
cebula 1 szt.
czosnek 5 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w kruszonce ziołowej, podana z wiązkami warzyw i kluseczkami szpinakowymi - Wiesław Bober

Wiesław Bober poleca:
Polędwiczkę wieprzową wyluzować z błon i poporcjować (po 150 g). Następnie przesmażyć i piec
ok. 9 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną doprawić solą i pieprzem oraz posmarować musztardą.
Kruszonka: Natkę pietruszki miksować z bułką tartą, aż składniki się połączą i otrzymamy zielony kolor. Następnie gotową kruszonką obtoczyć polędwiczkę.
Ugotowaną marchewkę pokroić w słupki o dł. 6 cm i szer. ½ cm. Fasolkę i słupki marchewki zawijać w boczek i grillować.
Sos z podgrzybków: podgrzybki rozmrozić, następnie przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką i czosnkiem. Zalać śmietaną i odparowywać, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem.
Kluski szpinakowe: ziemniaki ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać do przeciśniętych ziemniaków, wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Uformować kule o wielkości 1½ cm. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 21.02.2015 19:55
Znakomicie wygląda :)
DorotaZ 14.02.2015 19:31
danie wpadające w oko:)
caralajna 14.02.2015 17:42
bardzo oryginalnie wygląda, pomysł na tą kruszonkę na pewno wykorzystam, bo robi wrażenie :)
Internetowa Kuchnia 13.02.2015 18:11
Super danie ! :)
W poszukiwaniu inspiracji 13.02.2015 18:05
Pięknie wygląda, nie mogę się napatrzeć.
Katarzyna59 13.02.2015 17:11
kruszonka- rewelacyjny pomysł, piękny kolorek
aginaa 13.02.2015 16:42
slicznie to wyglada
IKrakowianka 13.02.2015 16:02
wygląda super!
Edith85 13.02.2015 16:01
ta kruszonka wygląda jak mech :D piękne zdjęcie :)
Franciszek 13.02.2015 15:26
Jakie kolorowe
Agnieszka-87-25 13.02.2015 15:14
pyszności !!
tytka 13.02.2015 14:37
świetnie wygląda
jasiek 13.02.2015 14:30
zrobię na walentynki
Magda60 13.02.2015 14:09
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak